Reklama
 
Blog | Kateřina Matušková

Vařím, vaříš, vaříme – vaří snad už celé Česko

Nevím, jestli je to dáno tím, že k vaření nemám až tak vřelý vztah, ale čeho je moc, toho je příliš.

Kde se člověk podívá, tam se vaří. Mám pocit, že kromě již získaných předních míst v pití piva, užívání marihuany nebo kouření si dal český národ za cíl být na prvním místě také ve vaření. A to nejen v evropské unii, ale hned na celém světě. Zase bychom mohli mít prvenství v něčem originálním.

Má domněnka vychází z obrovské mediální propagace vaření.
Koupím si denní tisk, samozřejmě s recepty. Časopis, který ještě donedávna nepsal o vaření vůbec nic, má nyní několik stran věnovaných super skvělým specialitám, které musíte ihned vyzkoušet. 

Zmíním na tomto místě i nejčtenější ženský časopis v ČR. Minulé číslo bylo věnováno, věřte, nevěřte, grilovací superkuchařce. Ještě že je alespoň Roman Vaněk sympaťák. Aktuální vydání stejného časopisu vaří „jen“ na pěti stranách. Šestá je věnovaná novinkám ze světa jídla.  

Reklama

A ty komentáře. Kdyby si čtenář u některých komentářů představil místo jídla ženu, měl by pocit, že čte erotický román. Například křehká, šťavnatá stehýnka lákají k ochutnání nebo měkké nové s jemnou slupkou jsou samy o sobě dostatečným důvodem, proč se těšit na jaro.

Nevaří jen redakce novin a časopisů, ale vaří i štáby většiny televizních stanic. Pomáhá jim Pohlreich, Hruška i Babica. Kromě odborníků na slovo vzatých vaří na televizních obrazovkách také diváci. Viděla jsem dva takové díly o vaření. Radost pohledět. Někdy jídlo solí pravé slzy. 

Abych nekřivdila jen médiím. Obrovská kampaň o vaření probíhá i v obchodech. V Albertu na mě číhá Jamie Oliver. Když budu sbírat nálepky, můžu si za ně koupit třeba Jamieho nádobí. Sice se slevou, ale i tak za hříšné peníze. V Lidlu zase bojuje Paulus proti Ihnačákovi. Věřili byste, že podle průzkumu Lidlu chybí dvěma pětinám Čechů inspirace při vaření?        
No nevyužijte toho, že vaří téměř celé Česko ke kampani propagující maloobchodní řetězce. 

Nemám nic proti vaření. Pokud někoho vaření baví, zajímá se o novinky v této oblasti, sbírá recepty, ať tak činí. Ale na stránkách k tomu určených časopisů nebo na televizní stanici věnované přímo životu v kuchyni.

Hold je doba, ve které kdo nevaří, jako by nebyl. 

Já osobně bych uvítala ubrousek, co prostře vše, na co máme chuť a je hotovo. Hrneček nebrat, ten vaří jen kaši!